Figyelem, a cikk több mint egy éves, így elavult információkat tartalmazhat!

Ételek a jobb alvásért

Korábban már szó esett arról, hogy az alvás minősége és mennyisége rendkívül fontos szervezetünk egészségének fenntartásához, az immunrendszer megfelelő működéséhez. A megfelelő alvási ciklus megléte csökkentheti bizonyos krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, valamint szükséges az egészséges agyműködés fenntartásához. Az ajánlás szerint éjszaka, naponta 7-9 óra folyamatos alvás javasolt. Felmérések szerint az emberek nagy százaléka azonban nem alszik elegendő mennyiségben, ill. nyugtalanul alszanak, vagyis az alvás minősége nem megfelelő. Szerencsére számos stratégia alkalmazható a jó alvás elősegítésének érdekében. Az egyik megoldás lehet az étrend megváltoztatása, valamint egyes ételek és italok kifejezetten alvást elősegítő tulajdonságokkal bírnak. Ételek melyek segíthetik a jó alvást Halak A tengeri halaknak és az édesvízi halak közül a harcsának, pisztrángnak, busának magas az omega zsírsav, az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA), valamint a D-vitamin tartalma. Az EPA és a DHA ismertek a gyulladás csökkentéséről. Ezenkívül az omega-3 zsírsavak megvédhetnek a szívbetegségektől és fokozhatják az agy működését. A zsíros halakban az omega-3 zsírsavak és a D-vitamin kombinációja javíthatja az alvás minőségét, mivel bebizonyosodott, hogy mindkettő növeli a szerotonin termelését. Vacsorára elfogyasztott hal elősegítheti a gyorsabb elalvást és a mélyebb alvást. Pulykahús A pulykahús értékes tápanyagforrás, magas fehérje- és alacsony zsírtartalommal bír. Kiváló szelén forrás, 1 adag a napi ajánlott bevitel 56%-át adja. Aminosavak közül jelentős mennyiségben tartalmaz triptofánt, mely növeli a melatonin termelést. A kutatók ezzel magyarázzák, hogy sokan növekvő fáradtságot éreznek pulykahús fogyasztás után. Kutatások eredményei szerint javítja az alvás minőségét, csökkenti az éjszakai, nem kívánt felébredések számát. Mandula Rendszeres fogyasztása a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásának csökkenéséhez járul hozzá, mely annak köszönhető, hogy magas a telítetlen zsírsav, antioxidáns, és rosttartalma. Az antioxidánsok védik a sejteket a gyulladásoktól, oxidatív stressztől, melyek az előbb említett krónikus megbetegedések esélyét növelik. Emellett a mandula hozzájárulhat az alvás minőségének javításához, mely a melatonin tartalmának köszönhető. A melatonin szabályozza a biológiai óránk, jelez a testnek az alváshoz való felkészüléshez. Kivi A kivi rendkívül gazdag vitamin és ásványi anyag forrás. Magas rost és antioxidáns tartalommal bír, melynek köszönhetően számos krónikus megbetegedés előfordulásának kockázatát csökkenti. A kivi alvást elősegítő hatását a szerotonin tartalmának tulajdonítják, mely segít szabályozni az alvási ciklust. Egy négyhetes vizsgálat során ahol a résztvevők minden este lefekvés előtt egy órával két kivit elfogyasztottak 42% -kal gyorsabban aludtak el, mint amikor lefekvés előtt nem ettek semmit. Ezenkívül 5% -kal javult az éjszakai alvás képessége, ébrenlét nélkül, míg a teljes alvási idejük 13% -kal nőtt. Kamilla tea A kamilla tea fogyasztása csökkentheti a szorongást és a depressziót, valamint javíthatja a bőr egészségét. Ezenkívül a kamilla teának van néhány egyedi tulajdonsága, amelyek javíthatják az alvás minőségét. A kamilla tea apigenint tartalmaz, mely elősegítheti az álmosságot és csökkentheti az álmatlanságot. Tejtermékek A tejtermékek, például egy pohár tej, túró és joghurt, a triptofán ismert forrásai, mely javítja az alvást. Az alvást javító ételek és italok előnyeinek kiaknázása érdekében a legjobb lehet, ha 2-3 órával lefekvés előtt fogyasztjuk őket. Közvetlenül alvás előtt történő étkezés, emésztési problémákat okozhat, például fokozhatja a savas refluxot. Radó Barbara dietetikus, egészségügyi tanár MSc Hivatkozásjegyzék:Mengyu F., Dianjianyi S., Tao Z., Yoriko H., Jun Lv, Liming Li, Lu Qi. (2020) Sleep patterns, genetic susceptibility, and incident cardiovascular disease: a prospective study of 385 292 UK biobank participants, European Heart Journal, Volume 41, Issue 11, 14 Pages 1182–1189, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehz849Eugene, A. R., & Masiak, J. (2015). The Neuroprotective Aspects of Sleep. MEDtube science, 3(1), 35–40.Hirshkowitz M, Whiton K, Albert SM, Alessi C et al. (2015). National Sleep Foundation's sleep time duration recommendations: methodology and results summary. Sleep Health. 2015 Mar;1(1):40-43. doi: 10.1016/j.sleh.2014.12.010.Zeng, Y., Yang, J., Du, J., Pu, X., Yang, X., Yang, S., & Yang, T. (2014). Strategies of Functional Foods Promote Sleep in Human Being. Current signal transduction therapy, 9(3), 148–155. https://doi.org/10.2174/1574362410666150205165504Meng, X., Li, Y., Li, S., Zhou, Y., Gan, R. Y., Xu, D. P., & Li, H. B. (2017). Dietary Sources and Bioactivities of Melatonin. Nutrients, 9(4), 367. https://doi.org/10.3390/nu9040367Abbasi, B., Kimiagar, M., Sadeghniiat, K., Shirazi, M. M., Hedayati, M., & Rashidkhani, B. (2012). The effect of magnesium supplementation on primary insomnia in elderly: A double-blind placebo-controlled clinical trial. Journal of research in medical sciences : the official journal of Isfahan University of Medical Sciences, 17(12), 1161–1169.St-Onge, M. P., Mikic, A., & Pietrolungo, C. E. (2016). Effects of Diet on Sleep Quality. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 7(5), 938–949. https://doi.org/10.3945/an.116.012336Hieu TH, Dibas M, et al. Therapeutic efficacy and safety of chamomile for state anxiety, generalized anxiety disorder, insomnia, and sleep quality: A systematic review and meta-analysis of randomized trials and quasi-randomized trials. Phytother Res. 2019 Jun;33(6):1604-1615. doi: 10.1002/ptr.6349. Epub 2019 Apr 21. PMID: 31006899.Stonehouse W, Gammon CS, Beck KL, Conlon CA, von Hurst PR, Kruger R. Kiwifruit: our daily prescription for health. Can J Physiol Pharmacol. 2013 Jun;91(6):442-7. doi: 10.1139/cjpp-2012-0303. Epub 2013 May 15. PMID: 23746068.Nongonierma AB, FitzGerald RJ. Milk proteins as a source of tryptophan-containing bioactive peptides. Food Funct. 2015 Jul;6(7):2115-27. doi: 10.1039/c5fo00407a. PMID: 26027501.Dyall S. C. (2015). Long-chain omega-3 fatty acids and the brain: a review of the independent and shared effects of EPA, DPA and DHA. Frontiers in aging neuroscience, 7, 52. https://doi.org/10.3389/fnagi.2015.00052Hansen, A. L., Dahl, L., Olson, G., Thornton, D., Graff, I. E., Frøyland, L., Thayer, J. F., & Pallesen, S. (2014). Fish consumption, sleep, daily functioning, and heart rate variability. Journal of clinical sleep medicine : JCSM : official publication of the American Academy of Sleep Medicine, 10(5), 567–575. https://doi.org/10.5664/jcsm.3714
A www.keltexmed.hu weboldal többféle sütit (cookie-t) használ azért, hogy biztosítsuk a weboldal teljes funkcionalitását, informatívvá és felhasználóbaráttá tegyük az oldalt. Ha tovább böngészi az oldalt, beleegyezik a sütik használatba. További információért olvassa el cookie szabályzatunkat.