Amit az A-vitaminról tudni érdemes
Az A vitamin egy zsírban oldódó vitamin, melyet a szervezet raktározni képes, későbbi felhasználás céljából. A legnagyobb mennyiségben a májban tárolódik. A májból a véráramba kerül, ahonnan eljut a szervekhez.
Egészségügyi hatásai:
Az A-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez, támogatja a sejtek növekedését, az immunfunkciót, a magzati fejlődést, a látást.
Legismertebb jótékony hatása a szem és a látás egészségében betöltött szerepe. Egy olyan molekula alkotórésze, mely a színes látás és a gyenge fényviszonyokban a megfelelő látásért felelős. Emellett védi a szaruhártyát (a szem külső rétegét) és a kötőhártyát.
Támogatja az immunrendszer működését azáltal, hogy támogatja az immunsejtek (T-sejtek) növekedését és eloszlatását, melynek szerepe a fertőzések elleni harcban jelentős. Hiánya növeli a gyulladást elősegítő molekulák számát, amelyek csökkentik az immunrendszer válaszát és működését.
Elő vitaminjai (különféle karotinoidok) erős antioxidáns hatásúak, védik a szervezetet az oxidatív stressztől, melyet számos olyan krónikus betegséggel összekapcsoltak, mint például cukorbetegség, rák, szívbetegség és kognitív hanyatlás.
Kutatások támasztják alá, hogy a magas karotinoid tartalmú étrendek csökkentik a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések, mint tüdőrák, húgyhólyag-, emlő-, petefészekrák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.
Jótékony hatása van a szaporító szervrendszerre, segít a fogamzó képesség fenntartásában, spermiumok és petesejtek fejlődésében. Nélkülözhetetlen az anyai magzati egészség érdekében.
Miben található?
A vitamin kizárólag állati termékekben, például tejtermékekben, májban és halban fordul elő, míg elő vitaminjai, karotinoidok, bőségesen vannak növényi ételekben, például gyümölcsökben, zöldségekben és olajokban.Ahhoz, hogy kifejtse jótékony hatásait e anyagokat a test átalakítja aktív formává.
Az állati termékekből származó A-vitamint a szervezet könnyebben felszívja és felhasználja, mint a karotinoidok növényi eredetű forrásait.
Magas A-vitamin tartalmú ételek:
- marhamáj
- tojássárgája
- csirkemáj
- kenőmájas
- májas hurka
- vaj
- cheddar sajt
- csukamájolaj
- lazac
- pisztráng
Magas karotinoid tartalmú ételek:
- édesburgonya
- sütőtök
- sárgarépa
- kelkáposzta
- spenót
- káposzta
- pirospaprika
- petrezselyem
Mennyit?
Csakúgy, mint az A-vitamin hiány negatív hatással lehet az egészségre, a túl sok bevitel is veszélyes lehet.
A nemzetközi ajánlás szerint napi adagja (RDA) férfiaknak 900 mcg, nőknek 700 mcg, amely teljesértékű étrenddel könnyen elérhető.
Fontos azonban, hogy ne lépjük túl a 10 000 NE (3000 mcg) megengedett felső határt (UL), hogy elkerüljük a toxicitást.
Radó Barbara
dietetikus, egészségügyi tanár MSc
Forrás:
https://www.hungariamed.hu/163-vitamin-abc
Hivatkozásjegyzék:
Haruki S., Kiwamu Y., et al. (2013). Hepatic stellate cell (vitamin A‐storing cell) and its relative – past, present and future.
Cell Biology International. https://doi.org/10.1042/CBI20100321
Newcomer ME, Ong DE. Retinol Binding Protein and Its Interaction with Transthyretin. In: Madame Curie Bioscience Database
Clagett-Dame, M., & Knutson, D. (2011). Vitamin A in reproduction and development.
Nutrients,
3(4), 385–428.
https://doi.org/10.3390/nu3040385
Zhong, M., Kawaguchi, R., Kassai, M., & Sun, H. (2012). Retina, retinol, retinal and the natural history of vitamin A as a light sensor.
Nutrients,
4(12), 2069–2096.
https://doi.org/10.3390/nu4122069
Feroze KB, Kaufman EJ.(2019) Xerophthalmia. In: StatPearls
Ross A. C. (2012). Vitamin A and retinoic acid in T cell-related immunity.
The American journal of clinical nutrition,
96(5), 1166S–72S.
https://doi.org/10.3945/ajcn.112.034637
García, O. P. (2012). Effect of vitamin A deficiency on the immune response in obesity.
Proceedings of the Nutrition Society, 71(2), 290–297. Cambridge University Press.
Lobo, V., Patil, A., Phatak, A., & Chandra, N. (2010). Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health.
Pharmacognosy reviews,
4(8), 118–126.
https://doi.org/10.4103/0973-7847.70902
Pizzino, G., Irrera, N., Cucinotta, M., Pallio, G., Mannino, F., Arcoraci, V., Squadrito, F., Altavilla, D., & Bitto, A. (2017). Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health.
Oxidative medicine and cellular longevity,
2017, 8416763.
https://doi.org/10.1155/2017/8416763
Gammone, M. A., Riccioni, G., & D'Orazio, N. (2015). Carotenoids: potential allies of cardiovascular health?.
Food & nutrition research,
59, 26762.
https://doi.org/10.3402/fnr.v59.26762
Marjorie J Haskell, The challenge to reach nutritional adequacy for vitamin A: β-carotene bioavailability and conversion—evidence in humans,
The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 96, Issue 5, November 2012, Pages 1193S–1203S,
https://doi.org/10.3945/ajcn.112.034850https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/